Siirry suoraan sisältöön

SOTE-uudistus mahdollistaa diabeetikoiden hoidon laadun vahvistamisen

Jorvin sairaalassa toimii diabeteskeskus, joka palvelee espoolaisia tyypin 1 diabeetikoita ja vaikeahoitoista sairautta sairastavia tyypin 2 diabeetikoita. Diabeteskeskus on Espoon kaupungin ja HUS:n yhteinen. Espoon kaupungin ja HUS:n työntekijöiden sujuvalla yhteistyöllä mahdollistetaan tehokas diabeetikoiden asioiden hoitaminen, hyödyntämällä samalla eri ammattilaisten osaamista. Diabeteskeskuksen toiminta on parantanut diabeetikoiden hoidon laatua, koska hoidon suunnitelmallisella toiminnalla on voitu parhaimmillaan vähentää kaikkein vaativimman ja kalleimman hoidon tarvetta. 

Yksi diabeteskeskus ei kuitenkaan riitä koko läntisen Uudenmaan hyvinvointialueen diabetespotilaiden hoitamiseksi. Syynä on muun muassa se, että tälläkin hetkellä diabeteskeskuksen asiakkaina olevat diabeetikot joutuvat odottamaan diabeteskeskuksen lääkärille ja hoitajalle pääsemiseksi jopa kuukauden. Diabeteskeskus on tosin organisoinut toimintaansa siten, että akuuteissa tilanteissa vastaanotolle pääsee nopeammin. 

Näkemyksemme mukaan Läntiselle Uudellemaalle tarvittaisiin toinenkin diabeteskeskus, joten sellaisen perustamista Lohjalle kannattaisi mielestämme harkita. Diabeteskeskuksen toiminnan laajentaminen olisi sote-uudistuksen tavoitteiden mukainen ja toiminta perustuisi potilaskeskeisyyteen sekä henkilöstön osaamista tukevaan toimintaan. Toiminnan onnistumiseksi se tulisi toteuttaa henkilöstöä kuunnellen ja toisaalta terveyskeskuksissa toteutettava hoito säilyisi kaikesta huolimatta edelleen tärkeässä roolissa diabetespotilaiden hoidossa.   

Johanna Värmälä (sd.), Espoo, sairaanhoitaja (YAMK), hallintotieteiden maisteri, erityisasiantuntija

Seija Ovaskainen (sd.), Lohja, sairaanhoitaja (YAMK), väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Birgitta Kuosmanen (sd.), Lohja, sairaanhoitaja, sydänhoitaja, rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyys