22.7.2016
Hoitosuunnitelman merkitys on suuri pitkäaikaissairauksissa. Se helpottaa sairauden hallintaa ja sen avulla esimerkiksi diabeetikolla on mahdollisuus varmistaa, kuka huolehtii mistäkin sovitusta asiasta. Suunnitelma tehdään yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
Myös Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta on tiedostanut kyseisen suunnitelman merkityksen. Se onkin linjannut lautakuntasopimuksessa, että pitkäaikaissairaille tehdään hoitosuunnitelmat, joiden tekemistä valvotaan ja seurataan tilastoinnin avulla.
Henkilökohtaisen hoitosuunnitelman tekemisen tulee olla osa terveyspalvelujen perustoimintoja. Espoossa asia onkin huomioitu mm. siten, että hoitosuunnitelmien tekemisestä mainitaan henkilökunnan perehdyttämisessä ja se on myös aiheena jopa täydennyskoulutuksessa. Valitettavasti Espoon kaupungin tietojärjestelmästä ei kuitenkaan saa tällä hetkellä tietoa tehtyjen hoitosuunnitelmien kokonaismäärästä. Se on erittäin vakava puute.
Hoitosuunnitelmien tekemisestä valtakunnallisesti on kuitenkin saatu karua tietoa Diabetesliiton avulla. Vuosi sitten julkaistun tiedon mukaan vain joka neljäs diabeetikko oli saanut hoitosuunnitelman. Tiedoista ei ilmene, kuinka moni heistä on espoolaisia. Siksi jokaisen diabeetikon on syytä olla aktiivinen tässä asiassa.
Koska hoitosuunnitelmien tekemiseen liittyy siis vakavia huolia, toivon jokaisen diabeetikon varmistavan oman hoitosuunnitelmansa. Se on ennen kaikkea diabeetikolle itselleen, koska hyvä hoitotasapaino ei aiheuta niin paljon harmia ja sairaalakäyntejä kuin huonossa hallinnassa oleva diabetes.
Olemme siis ottaneet Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnassa tavoitteeksi saada hoitosuunnitelmat pitkäaikaissairaille. Siitä huolimatta kyseisten suunnitelmien tekemisen tarvitaan myös Sinua diabeetikko.
Toivonkin sinulle suunnitelmallista hoitoa!