Siirry suoraan sisältöön

Suun terveydenhuoltoon maksuvapautus

5.3.2019

Lääkärit Christian Lindqvist ja Jukka Meurman muistuttivat mielipidekirjoituksessaan (HS 25.1.) suun terveydenhuollon merkityksestä. He myös kommentoivat Jorma Jokelan (HS 22.1.) esittämää mielipidekirjoitusta. Tuomas Waltimo (HS 16.2.) kirjoitti puolestaan hoivakodeissa asuvien suun terveydestä. Suun terveydenhuollon merkityksen ei pitäisi olla enää kenellekään epäselvää. Käytäntö on kuitenkin toinen.

Tein Espoon kaupunginvaltuustossa asiasta aloitteen viimeksi vuonna 2018. Esitin hammashoitoon maksuvapautusta. Espoossa kunnallinen hammashoito on maksullista kaikille muille paitsi 0–17-vuotiaille ja mm. heille, joilla on rintamamiestunnus. Alle 18-vuotiailta peritään maksu peruuttamattomasta käynnistä, oikomislaitteen häviämisestä tai sen tietynlaisesta vahingoittumisesta. 

Suomen lain mukaan kunta voi päättää, että maksuja voidaan jättää perimättä joiltakin osin kokonaan. Tiedossani ei ole kuitenkaan kuntaa, jossa suun terveydenhuollossa olisi käytössä samanlainen maksuvapautuskäytäntö, mikä on terveyskeskusmaksuissa.

Nostankin keskusteluun suun terveydenhuollon kattavan maksuvapautuksen. Eduskunta vaihtuu pian, mikä tekee mahdolliseksi tilanteen parantamisen koko maassa. Tarvitsemme lain, jolla edistetään pieni- ja keskituloisten mahdollisuutta käyttää suun terveydenhuollon palveluja. Maksuvapautus edistäisi asukkaiden mahdollisuuksia hakeutua hoitoon riittävän ajoissa. Suun terveydestä huolehtiminen puolestaan parantaisi kansanterveyttä.

Johanna Värmälä

sairaanhoitaja (YAMK)

JHL:n erityisasiantuntija